6 July 2011

polisi jalan

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya 
utara selatan kelihatan sebuah kancil putih tersadai di sebelah lane 
kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya,pemilik kancil tu 
sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak 
ada sebuah kereta pun berhenti.tiba-tiba datangla sebuah kereta evo 
7 berhenti di sebelah kancil tadi. 

"Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?"tanya pemuda 
berusia dalam lingkungan 20an."a'ha rosak "jawap pakcik tu simple 
aje.... 

"Ok,cam nie,saya ada tali nanti saya ikat kat kereta 
saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol"mamat nie bagi idea. 

"worrait gak tu...", tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju 
pakcik akan hon dan bagi high beam" 

"Ok pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat kereta 
kancil didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper evonye. 
dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima 
kilometer mamat nie laju le sikit,apalagi pakcik tu pun hon dan bagi 
high beam la kat mamat tu.Mamat tu pun slowkan balik.. 

Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan 
press minyak kat mamat evo7.apa lagi,jiwa muda patang dicabar, 
dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie...lupa la pulak dia 
dengan kancil org tua yg diikat kat belakang kereta dia. 

Orang tua tu punya la hangin satu badan,dia pun hon dan bagi hi beam 
bagai nak rak.Mamat evo7 tu dah tak sedar dah angin punya pasal. 
Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat 
bawah jambatan. 

Vrooommm......bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...kate polis nie..cecah 
250kmj memasing nie... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman 
kereta-kereta yg laju nie... 

"Over..over,ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah 
ferrari,sebuah evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak 
percaye punye.........sebuah kancil putih tengah cucuk angin evo7 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!'

    Terima Kasih Sudi Singgah

    4 si baik hati :

    1. hehehe... tergelak fa bila habis baca cerita ni.. hee ^^

      ReplyDelete
    2. haha polis tu bijak kan?hehe kelakar lah cite ni..

      ReplyDelete
    3. haha.. polis tu bijak sangat kot.. hehe

      ReplyDelete